Hooggevoeligheid is aangeboren

Hoewel hooggevoeligheid ofwel hoogsensitiviteit een bewezen aangeboren karaktereigenschap is, blijft er een hardnekkige mythe rondgaan: hooggevoeligheid ofwel hoogsensitiviteit zou kunnen ontstaan door een trauma. Dit klopt niet en ik leg hier uit waarom.

Wat is hoogsensitiviteit?

Om duidelijk onderscheid te kunnen maken, gaan we het eerst kort hebben over hoogsensitiviteit. Ik schrijf hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid omdat het in Nederland voor hetzelfde staat. Dat geldt trouwens ook voor hoogsensitieve personen (HSP).

1 op de 5 personen wordt hoogsensitief geboren, dat is dus zo’n 20% van onze bevolking. Het is een bewezen en gezonde karaktereigenschap. Kenmerken van een HSP moeten in de kindertijd al zichtbaar zijn en dat hoeven bovendien geen ‘negatieve’ kenmerken, lasten of problemen te zijn. Het is heel uiteenlopend hoe hoogsensitiviteit wordt ervaren en hier zijn meerdere verklaringen voor. Als HSP ben je onder andere gevoelig voor je omgeving en dus heeft de omgeving grote impact op een HSP, maar dat kan net zo goed positief zijn.

Hoogsensitiviteit is niet iets wat je later kunt ontwikkelen en een vastgesteld begrip in de wetenschap. Hoogsensitiviteit is dus erfelijk en aangeboren. Het is een normale, gezonde en neutrale karaktereigenschap die voor-en nadelen heeft, net zoals andere eigenschappen. Het is geen aandoening, stoornis of probleem.

Een neuron in het brein wat slaat op het HSP brein met de diepgaande en complexe verwerking van informatie

Hoogsensitiviteit is niet iets wat je later kunt ontwikkelen en een vastgesteld begrip in de wetenschap.

Bij hoogsensitiviteit is er sprake van diepgaande en complexe informatieverwerking in het brein.

Wat is een trauma?

Een trauma is daarentegen wel iets wat op latere leeftijd kan ontstaan en wordt vaak veroorzaakt door één of meer schokkende gebeurtenissen.

Verwarring

Het is soms ook allemaal best verwarrend. Want als HSP heb je wel een aantal gevoeligheden. Wanneer je geen rekening houdt met je hoogsensitiviteit, bijvoorbeeld uit onwetendheid, dan kun je klachten gaan ontwikkelen. Denk aan overprikkeling, chronische stress of angst. Als HSP krijg je namelijk (veel) meer informatie binnen wat vervolgens diep wordt vewerkt in het brein. Eén van de belangrijkste dingen als HSP is daarom om voldoende rustmomenten te nemen.

Je ziet ook bij HSP dat zij in hun jeugd niet altijd konden zijn wie ze zijn omdat het niet geaccepteerd werd om gevoelig te zijn, maar ook uit onwetendheid. Veel HSP voelen zich daardoor anders of niet goed genoeg. Dit soort zaken kunnen wel voor (licht) trauma zorgen, maar dat is dan een gevolg en niet wat hoogsensitiviteit zelf is.

 Bij verschillende aandoeningen is er sprake van prikkelgevoeligheid, ook bij hoogsensitiviteit terwijl dit geen aandoening is. Toch is het heel belangrijk om te realiseren dat hoogsensitiviteit veel meer is dan alleen prikkelgevoeligheid.

Tenslotte de verschillen op een rij

  • Hoogsensiviteit is aangeboren

  • Hoogsensitiviteit is erfelijk

  • Hoogsensitiviteit hoeft geen problemen op te leveren

  • Hoogsensitiviteit is vastgesteld in de wetenschap

  • Hoogsensitiviteit is een gezonde karaktereigenschap

  • Hoogsensitviteit kun je niet later ontwikkelen

  • Hoogsensitiviteit ontstaat niet door omstandigheden

  • Kenmerken van hoogsensitiviteit moeten al in de kindertijd zichtbaar zijn

  • Hoogsenstiviteit is geen aandoening of ziekte en heeft geen behandeling nodig

  • Hoogsensitief blijf je altijd


  • Een trauma kan op latere leeftijd ontstaan en wordt veroorzaakt door omstandigheden

  • Een trauma wordt behandeld en kan overgaan

  • Een trauma brengt last met zich mee

Bewust

Ben je bijvoorbeeld vaak overprikkeld door je omgeving en twijfel je of het komt omdat je hoogsensitief bent of door een trauma? Het is begrijpelijk dat al die verschillende begrippen soms verwarrend zijn, maar het is belangrijk om de verschillen te kennen. Want zodra je jezelf beter begrijpt, weet je ook wat het beste voor jou gaat werken.

HSP coach Kitty

Ik vertel je graag meer over hoogsensitiviteit of help je leren omgaan met je hoogsensitiviteit. Alles op een manier die voor jou werkt zodat je meer uit het leven kunt halen.

Ik ben er voor je, ik luister.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Stuur een mail of bel of WhatsApp 0642553023.

Wil je meer lezen over hoogsensitiviteit, mijn werkwijze of zoek je een gratis HSP test of HSP tips? Neem een kijkje op mijn website.

 
Volgende
Volgende

Plan een gratis kennismakingsgesprek bij HSP coach Kitty