Je anders voelen als HSP

Ken jij dat gevoel? Dat je het idee hebt dat je anders in het leven staat dan anderen? Het lijkt alsof jij veel dieper geraakt wordt door dingen en er langer mee zit, terwijl anderen het niet zo zien of er makkelijker mee omgaan. Je merkt dat anderen niet zo van slag zijn van die geslagen hond, zich niet druk maken over wat iemand met die opmerking bedoelt, niet dagenlang bezig zijn met een film, of zich minder druk maken over onrecht en oorlog in de wereld. Hoe kan het toch dat jij zo anders reageert? Je bent niet alleen! Je anders voelen – het is een gevoel dat veel hoogsensitieve personen (HSP) zullen herkennen. Dit kan ertoe leiden dat je aan jezelf gaat twijfelen en je eenzaam gaat voelen. Maar hoe ontstaat dit gevoel en hoe ga je ermee om als HSP? Hier geef ik je beknopte informatie en 10 praktische tips op een rij.

Een hoogsensitief brein

Zoals Esther Bergsma goed omschrijft: ‘‘Je anders voelen - een gevoel dat veel HSP ervaren - is sterk verbonden met het emotioneel anders beleven van een situatie.’’

Als HSP word je geboren met een brein die anders werkt dan dat van de gemiddelde persoon. Een hoofdkenmerk van hoogsensitiviteit is dat informatie diep en complex wordt verwerkt. Zo zijn meer hersengebieden actief tijdens informatieverwerking. Je legt snel verbindingen, je denkt veel na over waarom iets gebeurt en over je eigen rol en je hebt een sterk emotioneel geheugen. Ook is je brein sociaal gericht en heeft het de neiging om de belangen van anderen voorop te zetten. Daarnaast pik je als HSP (veel) meer prikkels (informatie) op dan een gemiddeld persoon en dan met name subtiele veranderingen of details., prikkels die anderen eerder ontgaan.

Deze manier van informatie verwerken zorgt ervoor dat je daadwerkelijk ook anders kunt kijken naar situaties en ze anders beleeft. Situaties hebben -negatief én positief - meer impact op je als HSP. Het kan dan ook zo zijn dat je een situatie heel anders beschrijft dan een niet-HSP. Een situatie kan voor jou als HSP bijvoorbeeld veel meer lading hebben. Hierdoor kan onbegrip of miscommunicatie ontstaan. Die andere kijk kan trouwens ook veel moois opleveren.

Als HSP verwerk je prikkels dieper. Hierdoor beleef en reageer je intenser op situaties dan iemand die niet hoogsensitief is.
— Kitty - HSP coach

Een prikkelvolle maatschappij

In de huidige maatschappij is een overvloed aan prikkels, zowel fysiek als sociaal. De onbeperkte toegang tot het nieuws, allerlei sociale media apps: het is veel. Bovendien gaat veel op een genadeloos tempo en is er weinig tijd om stil te staan. Terwijl het voor HSP’s juist heel belangrijk is om meer hersteltijd te nemen omdat zij meer prikkels oppikken en verwerken.

Daarnaast is de maatschappij prestatiegericht, heerst individualisme en verharding, waardoor er weinig ruimte is voor (hoog-) sensitiviteit. En dan heb ik het nog niet eens over alle misvattingen en onwetendheid die heersen rondom hoogsensitiviteit.

Dit zijn allerlei factoren waardoor je je als HSP anders kunt gaan voelen, het idee kunt hebben dat anderen je niet begrijpen en dat je niet zo in de wereld past. Veel HSP’'s gaan zich daardoor extra veel aanpassen aan anderen of aan de norm die heerst.

Het is belangrijk om te beseffen dat het niet aan jou ligt én niet hoeft, zoals Dirk de Wachter mooi omschrijft.

Tips

Hier 10 tips op een rij om om te gaan met het gevoel van anders zijn als HSP.

  1. Beperk je niet tot de overtuiging dat je anders bent.

    Je bent veel meer en hebt een hoop te brengen. Leer en ontdek wat hoogsensitiviteit (en de rest van jou) allemaal voor jou in petto heeft. Hoogsensitiviteit hoeft geen last te zijn, integendeel.

  2. Schaam je niet voor je emoties en gevoelens.

  3. Vraag jezelf af wat er is mis is met het feit dat je ‘anders’ bent.

    Wat levert het op om anders te zijn?

  4. Onderdruk je hoogsensitivitiet niet.

    Dit kan veel stress veroorzaken.

  5. Pas jezelf niet steeds aan.

    Vergelijk jezelf niet met anderen; dat kan niet en hoeft ook niet. Ga na of je focus vooral bij de ander ligt en onderzoek wat je dan vervolgens doet en voelt. Het begint bij bewustwording.

  6. Wees jezelf en ontdek je talenten.

    Wanneer je jezelf bent, kun je juist een verschil maken en ervaar je minder klachten.

  7. Realiseer je dat hoogsensitiviteit wetenschappelijk is onderlegd.

    Hoogsensitiviteit is geen verzinsel of aanstellerij.

  8. Weet dat jij niet verantwoordelijk bent voor het feit dat je hoogsensitief bent geboren.

    Hoogsensitiviteit is geen keuze.

  9. Ga de verbinding aan met anderen.

    Stel vragen, stel jezelf open en toon interesse. Dit bevordert begrip.

  10. Deel je emoties wanneer je jezelf vertrouwd en veilig voelt.

    Zo krijgen anderen de gelegenheid je beter te begrijpen.

Samenvatting

Het is logisch dat jij je als HSP anders voelt, en het valt te verklaren door je hoogsensitieve brein, het daarmee anders ervaren van situaties, maar ook door de prikkelvolle maatschappij en de misvattingen en onwetendheid die er heersen. Dit betekent niet dat het leuk is. Een mens heeft een oerbehoefte om bij de groep te horen; dat vergoot immers de kans op overleving.

Toch draagt jouw hoogsensitieve eigenschap, en dus ook het intense beleven en voelen, bij aan de overleving van de mens. In de maastschappij ben je hartstikke nodig en van waarde. Je mag je daarom afvragen hoe erg het is om anders te zijn.

Je bent oké zoals je bent, en ik daag je uit om je niet te beperken tot de overtuiging dat je anders bent. Je bent veel meer en hebt een hoop kwaliteiten en talenten te brengen.

Leer en ontdek wat hoogsensitiviteit (en de rest van jou) allemaal voor jou in petto heeft. Hoogsensitiviteit hoeft geen last te zijn; integendeel.

Come as you are.

In de maastschappij ben je hartstikke nodig en van waarde. Je mag je daarom afvragen hoe erg het is om anders te zijn.
— Kitty -Hooggevoeligheidsdeskundige

Wil je meer weten?

Mijn naam is Kitty, gediplomeerd HSP coach gericht op 1-op-1 HSP coaching & begeleiding van (jong-) volwassenen. 

HSP coaching

Ik vertel je graag meer over hoogsensitiviteit of help je leren omgaan met je hoogsensitiviteit. Alles op een manier die voor jou werkt zodat je meer uit het leven kunt halen.

Leren omgaan met zorgt ervoor dat je uit die negatieve spiraal kunt stappen. Daarmee krijg je ruimte en rust voor een leven wat voor je werkt en bij je past.

En wist je dat HSP-coaching en -begeleiding vaak worden vergoed door werkgevers in het kader van re-integratie of een ontwikkelplan? Lees hier meer.

Ik ben er voor je, ik luister.

 
Vorige
Vorige

HSP’s als kanaries in de kolenmijn

Volgende
Volgende

20 misvattingen over hoogsensitiviteit